Este toamna. Transformarea peisajul din jurul nostru produce schimbari in modul in care ne simtim si ne comportam. Temperatura mai scazuta de afara ne face sa stam mai mult in casa, sa mancam mai mult si sa fim mai putin activi.

De asemenea, toamna ne duce cu gandul la venirea inevitabila a iernii, cand racelile devin frecvente si la sarbatorile de iarna cand excesul alimentar si cresterea in greutate ne ingrijoreaza.

Nu inseamna ca lucrurile trebuie sa ramana asa. Depinde de noi sa ne bucuram de frumusetea toamnei si sa profitam de beneficiile care vin la pachet cu acest sezon.

Ce putem face?

1.Sa ramanem activi.

Toamna este un anotimp perfect pentru sporturile in aer liber. Vremea este placuta, dar nu caniculara. Exercitiul fizic, atat de necesar pentru sanatate, poate fi un nou inceput pentru organism dupa vacanta. De asemenea ne va ridica moralul si ne va oferi un impuls suplimentar de energie pe tot parcursul zilei.

Sfat de toamna: Fii activ cel putin 30 de minute in fiecare zi!

 

2. Sa mancam sanatos.

Toamna acest lucru devine mai usor datorita abundentei de fructe si legume de sezon pe care acum le putem gasi proaspete si la preturi accesibile. Asadar, macar in aceasta perioada, sa uitam de supermarket-uri si sa luam cu asalt pietele pentru a ne putea bucura de tot ce are toamna de oferit.

Sfat de toamna: Nu uita sa incerci varza, conopida, dovleacul sau sfecla rosie!

 

3. Sa crestem imunitar.

O alimentatie sanatoasa, echilibrata si variata, bogata in fructe si legume proaspete, ne intareste sistemul imunitar si ne ajuta sa luptam cu racelile atat de frecvente din sezonul rece.

Sfat de toamna: Nucile, bogate in vitamin E, imbunatatesc sistemul imunitar, asadar go nuts!

 

4. Sa ne pregatim pentru iarna.

Daca ramanen activi si ne alimentam sanatos (din timp), sarbatorile de iarna nu trebuie sa ne sperie. Faptul ca mancam mai mult cateva zile nu schimba cu nimic lucrurile si chiar un kilogram sau doua puse in aceasta perioada se vor topi usor dupa ce revenim la “rutina” noastra sanatoasa.

Sfat de toamna: Incepe din timp cu ajutorul unui specialist!
 

Diana Crisan, Nutritionist-Dietetician


Copyright Centrul Medical Jamgossian 2011.
nutritia corecta

Web design by SoftImpera

Urmariti-ne!