PROTETICĂ DENTARĂ

Protetică Dentară

Ce înseamnă protetica dentară?

Protetica dentară este o ramură a stomatologiei care ajută la refacerea unei danturi perfecte din punct de vedere estetic și funcțional. Mai exact presupune refacerea dinților lipsă prin lăcrări fixe precum: coroane și punți dentare, lucrări mobile sau mobilizabile, proteze totale/ parțiale, scheletate sau pe implanturi.

Ce sunt coroanele și punțiile dentare?

Coroanele şi punţile dentare sunt un mijloc de a reface funcţiile fizionomică, fonetică şi masticatorie în cazul în care acestea sunt afectate de distructii coronare masive, restaurări estetice nereuşite şi edentatii dentare (absenţa unuia sau a mai multor dinţi). #proteticadentara

Coroana dentară este elementul protetic care acoperă dintele şlefuit sau după caz un DCR (dispozitiv coronoradicular).

Puntea dentară este constituită din două coroane de susţinere şi un corp de punte, care substituie un singur dinte lipsa sau mai mulţi. Necesitatea utilizării ceramicii inrestaurarile protetice este dată de calităţile acestui material: rezistenţă mare la uzură, superioară ţesutului dentar şi calităţile estetice deosebite.

Pe ce tip de schelet sunt realizate coroanele și punțile dentare?

1. Coroane şi punţi ceramice pe schelet metalic

Scheletul metalic (infrastructură) este realizat dintr-un aliaj de CR-Co.  În final este acoperit de un strat de aur coloidal pentru a reduce riscul apariţiei oxizilor metalici. Acești oxizi determină apariţia „lizereului gingival” (colorarea în mov a gingiei) dar şi apariţia suferinţelor gingivale (inflamaţii, sângerări).
Ulterior scheletul metalic este acoperit de ceramică (ceramică sintetică, având în compoziţie hidroxiapatita, că şi dintele natural) asigurând rezultate estetice excelente. #proteticadentara

2. Coroane şi punţi ceramice pe schelet de zirconiu

Oxidul de zirconiu

Oxidul de zirconiu e un material ceramic puternic, care este folosit în tehnologia spaţială. Din punct de vedere chimic este o compoziţie între elementul rar – zirconiu- şi oxigen apărînd sub formulă ZrO2. Este cunoscut sub denumirea de oxid de zirconiu sau zircon-oxid.

Care sunt beneficiile acestui material?

În ultimii 20 de ani a fost folosit în medicină, în principal pentru protezele de sold.  Acest material este 100% biocompatibil deoarece componentele principale sunt parţial identice cu mineralele întâlnite în structura osoasă. Chiar şi pacienţii cu alergii sau cu un sistem imunitar slăbit pot beneficia de acest material fără să aibă reacţii adverse. Zirconiul nu are conductivitate electrică şi în concluzie nici potenţial electric, acţionând astfel că un izolator. Din aceste motive oferă o eficientă protecţie împotriva iritatiilor dureroase cauzate de senzaţiile de rece sau cald. Nu este posibilă nici coroziunea, neaparînd reacţii de tipul lizereului gingival – colorarea în mov a gingiei. protetica dentara 

Cu ajutorul unui sistem computerizat de (CAD) capă de zirconiu este proiectată în amănunt.  După care va fi frezată de sistemul computerizat de frezare (CAM) ,rezultând un schelet extrem de precis și de estetic.

Acest schelet este acoperit cu o ceramică specială de către tehnician, rezultatul fiind cea mai estetică şi biocompatibilă restaurare dentară.

Această ceramică de placare este în mod special alcătuită pentru a fi mai fină decât sub-structură de baza. Pentru a evita problemele ce pot apărea din cauza frecării (în timpul masticației) de dinții naturali.Urmărește-ne activitate online 🙂