Care este procedura stomatologică care te scapă de coloranții alimentari și petele de cafea!

13 oct.
1.       Care este procedura stomatologică folosită pentru a îndepărta petele de pe dinți?
Pentru a ne menține dinții curați și strălucitori, trebuie să acordăm o atenție deosebită îngrijirii acestora.
Procedura care vă poate scăpa de petele de cafea, nicotină sau de coloranții alimentari, este detartrajul și periajul profesional. De asemenea ajută atât la prevenirea apariției carilor cât și a altor complicații, ce pot provoca urgențe stomatologice.
2.       Dacă vă întrebați ce este un detartraj?
Detartrajul este o procedură medicală/stomatologică non-invazivă. Care îndepărtează ansamblul de reziduri alimentare și depuneri minerale. Cu o puternică încărcătură bacteriană, numită placă bacteriană sau tartru. Rezidurile/ resturile alimentare care se depun printre și pe dinți, și nu sunt eliminate în timpul unui periaj zilnic, dau naștere plăcii bacteriene.
3.       Cât de important este detartrajul?
Este foarte important, dacă vă întrebați și de ce? Ei bine, tartrul și placa bacteriană se numeră printre principalii factori care contribuie la apariția parodontozei (bolilor gingivale). Dacă acești doi factori, enumerați anterior nu sunt îndepărtați la timp, și intră în contact cu gingia,  cauzează inflamația acesteia.
4.      Detartrajul albește dinții? Afectează smalțul dinților?
Rolul detartrujului nu este de a albii dinții, ci de a îndepărta blocurile de tartru fără a afecta integritatea dinților. Dacă există situații în care dinții sunt mai înghesuiți, și nu se pot îndepărta în totalitate bacteriile prin efectuarea unui periaj, detartrajul este procedura stomatologică potrivită pentru o astfel de situație. Medicii stomatologici recomandă detartrajul o dată la 6 luni, dar pot exista situații în care această procedură trebuie efectuată mai devreme.
5.       Știați că există două tipuri de tartru?
Tartrul supragingival – are o culoare alb-gălbui cu un conținut de consistență redusă la început, dar dacă  nu i se acordă atenția necesără, de la culoare alb-gălbui se poate ajunge la maroniu spre nergru. Este foarte importat de precizat faptul că mineralizarea acestui tip de tartru se datorează prezenței salivei.
Tartrul subgingival – se descrie printr-o culoarea închisă și cu o duritate mai mare la nivelul dinților, mineralizare acestuia datorându-se prezenței sângelui.
6.       Care este diferența dintre detartrajul manual și cel cu ultrasunete?
Tipurile de detartraj efectuate în clinica noastră sunt:
Detartrajul dentar cu ultrasunete – este cea mai folosită metodă,  fiind  o inovație care a revoluționat  îndepărtarea plăcii bacteriene fără a leza limba sau gingiile. Ultrasunetele sunt vibrații puternice care au rolul de a sparge blocurile de tartru existente pe suprafața dinților. În timp ce jetul de apă atașat aparatului, răcește suprafața dintelui și îndepărtează rezidurile.  Este o procedură care nu implică un disconfort foarte mare. Aceasta nu este durerosă, însă pentru pacienții care sunt mai sensibili se apelează la anestezie.
Detartrujul manual sau mecanic – este o metodă mai agresivă. Din cauza presiunii executate manual asupra dinților, tehnică utilizată în special în cazul tartrului subgingival. Presiunea se aplică cu anumite instrumete precum sonda, secera, gheara sau chiureta. Toate aceste instrumente înlătură precis tartrul din spațiile  interdentare.
Dacă aveți întrebări, ne puteți scrie mai jos.

Comments are closed.

Primăverii, Nr. 8

Cluj-Napoca, România

+40 378 119 906

Contactați-ne!

Program

Luni, Miercuri: 08:00-20:00 Marți, Joi: 08:00-21:00 Vineri: 08:00-16:00

Programați-vă!

office@centrulmedical.com