Află care este SFATUL medicului dermatolog privind alopecia – căderea părului.

15 feb.
caderea parului, tramtament pentru caderea parului, tratament impotriva caderii parului
#caderea parului
Dacă vă confruntați cu alopecia, cu siguranță, ați auzit, și poate chiar ați încercat diverse produse care au rolul de a stagna căderea părului și de a reface podoaba capilară.  Ei bine, această afecțiune medicală nu poate fi oprită cu ajutorul șampoanelor, care pretind stimularea creșterii firului de păr.  Am întrebat medicul dermatolog din cadrul Centrului Medical Jamgossian care sunt cauzele căderii părului. I-am  adresat câteva întrebări dnei. dr. Teodora Mare-Păcurar, pentru a ne oferi informații cât mai precise despre această afecțiune.
În primul rând, dorim să vă mulțumim, că v-ați făcut timp să ne acordați acest scurt interviu.
1. Cine este cel mai predispus la această afecțiune?
R: În primul rând depinde de cauzele care duc la căderea podoabei capilare.
Barbații sunt mai predispuși la căderea de tip androgenetic, adică o cădere a părului “programată genetic”. În general moștenită de la părinți, care se datorează sensibilității particulare a rădăcinii părului la metaboliții testosteronului.
Pe de altă parte, femeile suferă cel mai adesea de așa numitul “effluvium telogen”, o cădere difuză a părului, fiziologică, care apare toamna sau primăvara. Dar care poate fi indusă, și de situații stresante, boli severe, carențe alimentare etc.
2. Care sunt cauzele apariției alopeciei?
R: Cauzele sunt multiple, ele pot fi, cum am precizat și mai sus, genetice – dar și foarte frecvent carențe alimentare, boli cronice, medicamente, boli autoimune.
3. Există mai multe tipuri de alopecie?
R: Da, există o mulțime de tipuri de alopecie.
Alopecia androgenetică – mai frecventă la bărbați, dar întâlnită, și la femei, care se manifestă prin căderea treptată a părului. Sub formă de insule care se adâncesc la nivelul regiunii frontale, unindu-se ulterior cu o insulă centrală de la nivelul vertexului, rezultând calviția clasică, cunoscută de toată lumea.
Alopecia areată – altă formă frecventă de cădere a părului, care afectează copiii și adulții de ambele sexe și care se manifestă prin zone bine delimitate, sub formă de “monezi” de unde părul lipsește cu desăvârșire- este o variantă autoimună de alopecie, frecvent asociată cu coafectarea glandei tiroide.
Alopecie de tracțiune– altă formă frecvent întâlnită la femeile adulte- cauzată de purtarea permanentă a părului în “coadă de cal”.
Alopecie cicatricială aici vorbim de boli cronice, care afectează însăși structura tegumentului prin distrugerea completă și ireversibilă a foliculului pilar ( lupus cronic discoid, lichen planopilar, secundar arsurilor, etc.).
Si mai putem vorbi de căderea difuză, sezonieră, reversibilă a podoabei capilare cauzată de intrarea unui procent mai mare de fire de păr în stadiul telogen.
4. Cum putem trata acest coșmartttratament pentru caderea parului
Depinde de cauza care stă la baza problemei. Dacă vorbim despre o cădere genetică sau sezoniera, o cură de zinc administrată zilnic, și Minoxidil local, o substanță care prelungește durata de viață a firului de păr, ameliorează considerabil căderea părului.
Dacă, în schimb, vorbim de boli autoimune sau cronice e nevoie de o abordare mai complexă care îmbină tratamente locale și sistemice.
5. Această afecțiune poate fi prevenită? tratament pentru păr,  tratament împotriva căderii parului
Uneori da, alteori nu- pot fi prevenite carențele alimentare prin aport adecvat de fier, vitamine, și minerale, evitarea situațiilor stresante. Dar în ceea ce privește predispoziția genetică sau alopeciile autoimune și cicatriciale nu putem vorbi de o prevenție eficientă.

 

Comments are closed.

Primăverii, Nr. 8

Cluj-Napoca, România

+40 378 119 906

Contactați-ne!

Program

Luni, Miercuri: 08:00-20:00 Marți, Joi: 08:00-21:00 Vineri: 08:00-16:00

Programați-vă!

office@centrulmedical.com