Ce trebuie sa stim despre Fluor

26 apr.

Surse naturale

 

Fluorul intră în atmosferă prin acțiune vulcanică şi revine pe suprafaţa pământului prin depunere sub forma de praf, ploaie, zăpadă sau ceaţă.

În hidrosferă fluorul intră prin infiltrare din sol şi minerale în pânza freatică, şi apoi în apele de suprafaţă.

O altă sursă naturală de fluor din zilele noastre este fluorul din atmosferă sub forma particulelor de praf sau gaz emanate de îngrăşământul plantelor, clădirile din cărămidă, rafinăriile de aluminiu şi construcţiile din oţel.

Fluorul este prezent în soluri în concentraţii medii de 250 ppm, găsindu-se practic în toate plantele şi ţesuturile animale.

Fluorul din apa de băut se află sub formă ionică.

În mod normal concentraţia fluorului din pânza freatică este cuprinsă între 0,2 şi 2,0 ppm F/l, dar în unele zone ale globului sunt întâlnite şi concentraţii mai mari: 29,5 ppm/l în unele ape adânci naturale din Arizona, peste 40 ppm în foraje în Kenya, peste 60 ppm F/l în alte zone ale S.U.A.

Apa mării conţine între 1,2 şi 1,4 ppm F/l. Concentraţia se poate modifica local prin activitatea vulcanilor subacvatici. Fluorul este prezent în apă în principal în forma sa ionică liberă.

Apele de suprafaţă conţin în general concentraţii reduse de fluor – mai puţin de 0,2 ppm F/l. În râuri concentraţia fluorului este cuprinsă între 0,1 şi 1,0 ppm /l.

Datorită disponibilităţii din sol şi apă, fluorul este prezent în toate alimentele şi băuturile, fiind  practic imposibil  de preparat o dietă fără fluor care să fie nutriţional adecvată.

Concentraţia relativ crescută de fluor din apa de mare face ca peştele (în special somonul şi sardina), fructele de mare şi scoicile să fie alimentele cele mai bogate în fluor. În peşte fluorul se găseşte mai ales în piele şi oase, ce devin comestibile prin conservare, astfel încât peştele conservat poate conţine până la 9 ppm F. Totuşi, aportul de fluor prin dietă poate deveni important numai în condiţiile în care peştele formează partea majoritară a dietei.

Dintre băuturi, ceaiul, unele ape minerale şi vinuri conţin cantităţi însemnate de fluor. Prin infuzie, din frunzele de ceai se extrage aproximativ 90% din cantitatea de fluor conţinută. În funcţie de marcă şi tăria infuziei, ceaiul conţine între 0,5 şi 4 ppm F/l.

Totuşi, chiar şi în ţările în care consumul de ceai este ridicat, nu există dovezi privind efectele benefice ale acestui consum asupra sănătăţii dentare a populaţiei, probabil datorită îndulcirii ceaiului cu zahăr. Doar indivizii care consumă o cantitate foarte mare de ceai neîndulcit pot beneficia de efectele carioprotectoare ale fluorului din acest produs.

Laptele conţine cantităţi nesemnificative de fluor. Concentraţia fluorului în laptele de vacă este de 0,1 ppm F/L, iar în cel uman de 0,05 ppm F/l, creşterea aportului sistemic de fluor al mamei neavând un efect semnificativ asupra nivelului de fluor din lapte.

În zonele în care apa potabilă este fluorizată, sugarii şi copiii mici hrăniţi cu lapte praf primesc de 30 ori mai mult fluor decât cei hrăniţi natural.

 

Surse artificiale

 

Principalele surse artificiale de fluor sunt apa fluorizată voluntar, produsele fluorurate pentru utilizare sistemică şi cele pentru administrare topică.

Fluorizarea apei este realizată de către specialişti prin adăugarea controlată de fluorură de sodiu, silico-fluorură de sodiu sau acid hidro-fluoro-silicic.

Tabletele, sarea şi laptele cu fluor reprezintă sursele artificiale cel mai frecvent utilizate pentru administrare sistemică a fluorului.

Tabletele cu fluor ce conţin 1 mg sau ¼ mg F sub forma fluorurii de sodiu, de calciu sau de magneziu sunt frecvent utilizate şi sunt disponibile sub diferite denumiri comerciale.

Tot în cadrul surselor artificiale de fluor sunt incluşi agenţii fluoruraţi pentru utilizare topică: apele de gură, soluţiile fluorurate, gelurile şi lacurile cu fluor şi pastele de dinţi.

 

 

 

Share:

Comments are closed.

Primăverii, Nr. 8

Cluj-Napoca, România

+40 378 119 906

Contactați-ne!

Program

Luni, Miercuri: 08:00-20:00 Marți, Joi: 08:00-21:00 Vineri: 08:00-16:00

Programați-vă!

office@centrulmedical.com