Senzor ce se ataşează pe dinte şi măsoară aportul de glucoză, sare şi alcool

3 mai

Un nou senzor proiectat de oamenii de știință de la Universitatea Tufts din Massachusetts, este în prezent capabil să monitorizeze consumul de glucoză, sare și alcool.

Monitorizarea exactă a consumului de glucoza, sare și alcool este important pentru boli ca, diabetul sau bolile cardiovasculare. În prezent, nu există o tehnologie foarte clară care să facă acest lucru în afară de aplicațiile pentru smartphone, dar acestea tind să fie dificil de utilizat și necesită vigilență constantă pentru a introduce corect și permanent toate datele.

Cercetătorii au dezvoltat un senzor, care pot fi atașat pe dinte, iar ulterior măsoară și transmite date despre aportul de glucoză, sare și alcool. Dispozitivul este o combinație a unui senzor chimic combinat cu tehnologia RFID (radiofrecvență ID). Acest lucru îi permite să funcționeze fără a necesita o baterie.

Ca dimensiuni, acest senzor măsoară doar câțiva mm, este plat și este suficient de flexibil pentru a adera la suprafața neregulată a unui dinte. Este alcătuit din trei straturi suprapuse, care constau din două structuri cu formă pătrată, din aur, cu un strat de material bioreactiv în interior. Acest strat intermediar absoarbe cele trei substanțe chimice țintă de la nivelul cavității bucale.

Atunci când este expus la un semnal de radiofrecvență emis de un dispozitiv mobil, senzorul colectează undele radio și le transmite înapoi, dar într-o formă modificată – în funcție de substanțele chimice detectate și concentrațiile la care au fost absorbite de stratul bioactiv.

Prin analiza spectrului și a intensității undelor de radiofrecvență care sunt returnate dispozitivului mobil, o aplicație poate determina ce substanțe chimice au fost consumate și în ce cantități.

Pe viitor, autorii studiului menționează că vor adapta sistemul pentru a detecta și alte substanțe, și să fie plasat și în alte regiuni, nu doar pe dinte.

Surse: New AtlasMed Gadget,https://ehealthromania.com/

Share:

Comments are closed.

Primăverii, Nr. 8

Cluj-Napoca, România

+40 378 119 906

Contactați-ne!

Program

Luni, Miercuri: 08:00-20:00 Marți, Joi: 08:00-21:00 Vineri: 08:00-16:00

Programați-vă!

office@centrulmedical.com