7 moduri în care ne afectează lumina solară. Cum influențează Soarele sănătatea?

5 iul.
1. Soarele și producția de vitamina D
Cel  mai cunoscut beneficiu al Soarelui asupra sănătății este influența acestuia asupra cantității de vitamina D din corp. Doar o mică parte din vitamina D poate fi asimilată prin alimentație. Pentru restul avem nevoie de razele solare, iar durata necesară depinde mult de caracteristicile individuale și de anotimp. Totodată, cercetările recente indică importanța mare a protecției solare. Însă, dacă o folosim  constant, riscăm deficiențe de vitamina D. Acestea se manifestă prin oboseală și apatie, stări depresive, dureri musculare și un sistem imunitar slăbit.
2. Soarele și cancerul de piele
Medicii și responsabilii pentru sănătatea publică avertizează de ceva timp în legătură cu efectele nocive pe care le au razele ultraviolete asupra sănătății noastre. Acestea pot cauza arsuri la nivelul pielii sau pot contribui la dezvoltarea cancerului de piele. Atunci când ai arsuri solare (chiar dacă asta înseamnă doar o înroșire sau iritare a pielii), înseamnă că ADN-ul pielii a fost afectat de o cantitate mare de radiații ultraviolete. Arsurile solare apărute chiar și doar o dată la doi ani, triplează riscul de cancer de piele, conform Cancer Research UK.
3. Lumina solară și ochii
Expunerea ochilor pe termen lung la razele ultraviolete poate răni retina și este un factor favorizant pentru dezvoltarea cataractei. Pentru protejarea ochilor, medicii recomandă ochelari de soare polarizați. Aceștia au în lentilă o folie polarizată, care blochează reflexiile deranjante, razele UV (aproape 100%) și reduc strălucirea soarelui de până la 10 ori mai mult decât ochelarii de soare fără polarizare.
4. Soarele, benefic în cazurile de depresie sezonieră
Mai multe studii au confirmat ceea ce oamenii bănuiau de mult: Soarele ne poate îmbunătăți starea de spirit, ajutându-ne să ne simțim mai energici și mai veseli. Se pare însă că acesta este de ajutor și în cazul depresiei sezoniere. Aceasta se poate declanșa în special în lunile de iarnă, iar una dintre explicații este cantitatea mai redusă de lumină solară.
Absența luminii solare „joacă un rol critic în activitatea scăzută a serotoninei, producția crescută de melatonină, deranjarea ritmului circadian și nivelele scăzute de vitamina D asociate cu depresia sezonieră”, conform unui studiu publicat în Depression Research and Treatment.
5. Soarele și pielea
Expunerea la razele puternice ale Soarelui îmbătrânește pielea și contribuie la formarea ridurilor. Acest fenomen e legat de nivelul de colagen din piele, dar și de țesutul elastic, care sunt afectate de razele UV. Prin acțiunea razelor ultraviolete, pielea devine mai fragilă și își pierde din elasticitate. În plus, expunerea îndelungată poate cauza și pete pe piele, pe măsură ce sunt afectate celulele de la suprafață.
6. Soarele și alergiile
Lumina Soarelui ne poate influența starea de sănătate în multe alte moduri neașteptate. Spre exemplu, copiii care trăiesc în zone cu mai puțină lumină naturală au șanse mai mari să dezvolte alergii alimentare în timpul vieții. Un alt studiu extinde rezultatele inițiale și indică faptul că nivelul scăzut de vitamina D din corp a fost corelat cu alergii și astm, potrivit Health. Nu în ultimul rând, se pare că, pentru copiii care cresc în zone cu puțină lumină solară, șansele să dezvolte eczeme sunt de două ori mai mari.
7. Lumina solară și somnul
Un ritm circadian sănătos e ajutat de expunerea la lumină naturală pe timpul zilei și la întuneric odată ce se lasă seara. Faptul că lumina solară duce la o producție mai mare de melatonină ne ajută să ne odihnim mai bine. Atunci când dormim în timpul zilei sau nu ne expunem luminii solare pe timp de zi, ne putem afecta ritmul circadian. Acest lucru duce la insomnii, care pot cauza la rândul lor alte probleme de sănătate.

Sursa foto: Shutterstock

Share:

Comments are closed.

Primăverii, Nr. 8

Cluj-Napoca, România

+40 378 119 906

Contactați-ne!

Program

Luni, Miercuri: 08:00-20:00 Marți, Joi: 08:00-21:00 Vineri: 08:00-16:00

Programați-vă!

office@centrulmedical.com