PROTETICĂ DENTARĂ

Protetică Dentară

Care este rolul proteticii dentare!

Protetica dentară este o ramură a stomatologiei care ajută la refacerea unei danturi din punct de vedere estetic și funcțional.  Mai exact presupune refacerea dinților lipsă prin lucrări fixe precum: coroane și punți dentare, lucrări mobile sau mobilizabile, proteze totale/ parțiale, scheletate sau pe implanturi.

Ce este o proteză totală?

 

Acest tip de proteză substitutie întreaga arcadă dentară, înlocuind absența tuturor dinților fie din partea superioară (maxilar) fie din partea inferioară (mandibulă). Reface foarte bine estetica, masticația și vorbirea, dar are și unele dezavantaje putând fi instabilă și  placofilă, adică există tendința de a reține mirosurile.
[medicom_absolute_image image=”2936″ link=”Proteza Totala” title=”proteza dentară totală”]
[medicom_absolute_image image=”2937″ link=”Proteza Totala” title=”proteză dentară parțială”]

Ce este o proteză parțială?

Proteza parțială este o proteză mobilă, mai exact o alternativă pentru înlocuirea dinților lipsă. Este alcătuită dintr-o bază de culoare pal transparentă, asemănătoare gingiei și se sprijină  mucozal pe dinți vecini/restanți.

Atât proteza parțială cât și proteza totală poate fi de 3 tipuri:

Flexibilă – este confecționată dintr-un material foarte rezistent și adaptabil, care oferă un grad ridicat de confort și o bună stabilitate.
[medicom_absolute_image image=”2939″ link=”” title=”proteză flexibilă”]
Acrilică – este un plastic rezistent , care imită foarte bine culoarea dinților naturali. Dezavantajul acestei tip de proteză este rezistența foarte scăzută în timp. Dar dacă pacientul are probleme privind scrâșnirea dinților sau pierderea densității osoase poate fi un material foarte bun.
[medicom_absolute_image image=”2938″ link=”Proteza din Acrilat” title=”proteză acrilică”]
Scheletată – deși estica la prima vedere poate fi una mai puțin plăcută, suprafețele vizibile vor fi înlocuite cu acriliat pentru a imita foarte bine gingia.
[medicom_absolute_image image=”2940″ link=”” title=”proteză scheletată”]

Ce este proteza pe implanturi ?

Proteza pe implanturi se adresează pacienților fără nici un dinte, și are scopul de a înlocui disconfortul din punct de vedere estetic și funcțional.
Acest tip de proteză este susținută de către sistemele protetice speciale ancorate pe implante, asigurând o stabilitate ridicată.
[medicom_absolute_image image=”2941″ link=”” title=”proteză pe implanturi”]

Ce este o coroană dentară?

Coroana dentară este un element protetic, o lucrare dentară care acoperă/învelește dintele. Reface dintele din punct de vedere estetic și funcțional. Pentru obținerea unui dinte identic celorlalți, necesită șlefuirea dintelui în cauză, în vederea adăptării coroanei.
[medicom_absolute_image image=”2942″ link=”” title=”coroana dentară”]

Ce este puntea dentară?

Puntea dentară este constituită din două coroane de susţinere şi un corp de punte, care substituie un singur dinte lipsa sau mai mulţi. Necesitatea utilizării ceramicii în restaurările protetice este dată de calităţile acestui material: rezistenţă mare la uzură, superioară ţesutului dentar şi calităţile estetice deosebite.
[medicom_absolute_image image=”2943″ link=”” title=”punte dentară”]

Pe ce tip de schelet sunt realizate coroanele și punțile dentare?

Coroane şi punţi ceramice pe schelet metalic

Scheletul metalic (infrastructură) este realizat dintr-un aliaj de CR-Co.  În final este acoperit de un strat de aur coloidal pentru a reduce riscul apariţiei oxizilor metalici. Acești oxizi determină apariţia „lizereului gingival” (colorarea în mov a gingiei) dar şi apariţia suferinţelor gingivale (inflamaţii, sângerări).
Ulterior scheletul metalic este acoperit de ceramică (ceramică sintetică, având în compoziţie hidroxiapatita, ca şi dintele natural) asigurând rezultate estetice excelente.
[medicom_absolute_image image=”2944″ link=”” title=” schelet metalic „]

Coroane şi punţi ceramice pe schelet de zirconiu

Oxidul de zirconiu e un material ceramic puternic, care este folosit în tehnologia spaţială. Din punct de vedere chimic este o compoziţie între elementul rar – zirconiu- şi oxigen apărînd sub formulă ZrO2. Este cunoscut sub denumirea de oxid de zirconiu sau zircon-oxid.
[medicom_absolute_image image=”2945″ link=”” title=”schelet de zirconiu”]

Care sunt beneficiile oxidului de zirconiu?

În ultimii 20 de ani a fost folosit în medicină, în principal pentru protezele de sold. Acest material este 100% biocompatibil deoarece componentele principale sunt parţial identice cu mineralele întâlnite în structura osoasă. Chiar şi pacienţii cu alergii sau cu un sistem imunitar slăbit pot beneficia de acest material fără să aibă reacţii adverse.

Beneficii zirconiu: 

1. Nu are conductivitate electrică şi în concluzie nici potenţial electric, acţionând astfel ca un izolator.
2. Oferă o eficientă protecţie împotriva iritatiilor dureroase cauzate de senzaţiile de rece sau cald.
3. Nu este posibilă nici coroziunea, neaparînd reacţii de tipul lizereului gingival – colorarea în mov a gingiei.
Cu ajutorul unui sistem computerizat de (CAD) capă de zirconiu este proiectată în amănunt. După care va fi frezată de sistemul computerizat de frezare (CAM) ,rezultând un schelet extrem de precis și de estetic.
Acest schelet este acoperit cu o ceramică specială de către tehnician, rezultatul fiind cea mai estetică şi biocompatibilă restaurare dentară.
Această ceramică de placare este în mod special alcătuită pentru a fi mai fină decât sub-structură de baza. Pentru a evita problemele ce pot apărea din cauza frecării (în timpul masticației) de dinții naturali.


Primăverii, Nr. 8

Cluj-Napoca, România

+40 378 119 906

Contactați-ne!

Program

Luni, Miercuri: 08:00-20:00 Marți, Joi: 08:00-21:00 Vineri: 08:00-16:00

Programați-vă!

office@centrulmedical.com